Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenme
08 Temmuz 2024

Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenme


Karbonhidratlar genellikle kilo aldırmakla ilişkilendirilir, ancak bu, karbonhidratların tek işlevi değildir. Vücudun sağlıklı bir şekilde işlevlerini sürdürebilmesi için karbonhidratlara ihtiyacı vardır. Bireyin sağlık koşullarına göre, karbonhidrat içeren besinleri seçmek, bazılarını azaltmak veya artırmak en sağlıklı karbonhidrat alım yöntemidir. Doğru karbonhidrat tüketim yöntemini tercih etmek için öncelikle karbonhidratın ne olduğunu bilmek gereklidir.

Karbonhidrat Çeşitleri

Karbonhidratlar iki ana gruba ayrılır: basit karbonhidratlar ve kompleks (kompleks) karbonhidratlar. Basit karbonhidratlar, bal ve beyaz şeker gibi yiyeceklerde bulunur. Kompleks karbonhidratlar ise bulgur, ekmek, pirinç, erişte ve makarna gibi yiyeceklerde bulunur. Meyveler de karbonhidrat içerir. Sağlıklı beslenmenin temel koşullarından biri, basit karbonhidrat tüketimini azaltıp, bunların yerine kompleks karbonhidratlara yer vermektir. Karbonhidratlı gıdalar, vücutta enerji üretimini sağlar. Günlük alınan kalorinin en az yarısı karbonhidratlı gıdalardan karşılanmalıdır.

Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenme Sağlıklı mı? Karbonhidrat Neden Alınmalı?

Karbonhidratlı gıdalar beslenmede mutlaka yer almalıdır. Çünkü vücut temel enerjiyi bu gıdalardan sağlamaktadır. Meyveler C vitamininden, tahıl grubu karbonhidratlar ise B vitamininden zengindir. Bu grup gıdalar aynı zamanda lif kaynağıdır. Sindirim sisteminin sağlığını korumak ve kabızlık gibi sorunlar yaşamamak için lifler çok önemlidir. Yeteri kadar karbonhidrat tüketilmediğinde, vücut enerji üretebilmek için besinlerden gelen proteini kullanır. Bu durum kaslarımız başta olmak üzere tüm vücut sistemlerinin zarar görmesine sebep olabilir.

Bedenin sağlıklı olması için karbonhidratlar şarttır. Ancak tüketim saati de sağlıklı bir hayat ve ideal kilo için önemlidir. Karbonhidrat içeren yiyecekleri gündüz saatlerinde tüketmek en doğrusudur. Akşam yemeklerinde karbonhidratlı bir besin varsa, yemekten en az dört saat sonra yatılmalıdır.

Karbonhidratlı Gıdaların Kan Şekeri Üzerindeki Etkisi

Karbonhidratlı gıdaların bir kısmı diğerlerine göre kan şekerini daha çabuk yükseltip daha çabuk düşürür. Bu durum daha çabuk acıkmaya ve karın bölgesinde yağlanmaya sebep olur. Örneğin, pirinç bulgura göre, beyaz ekmek tam buğday ekmeğine göre, muz elmaya göre kan şekerini daha çabuk yükseltir. Bu sebeple, karbonhidratlı yiyecekleri dengeli tüketmek ve yalnızca tek bir çeşide yüklenmemek önemlidir.

Gıdaların Tüketim Sıcaklığı ve Pişirme Yöntemleri

Gıdaların tüketim sıcaklığı ve pişirme yöntemleri de kan şekeri açısından önemlidir. Karbonhidratlı bir gıda ne kadar sıcak tüketilirse, kan şekerini o kadar çabuk yükseltir. Örneğin, fırından taze çıkmış beyaz ekmek ile çavdarlı ekmek aynı kaloridedir, ancak beyaz ekmek daha fazla kilo almaya sebep olur.

Karbonhidrat Eksikliğinin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Vücutta karbonhidrat eksikliği sağlık sorunlarına sebep olur. Çoğunlukla kilo vermek için vücuda karbonhidrat alımını durdurmak gibi büyük yanlışlar yapılır. Oysaki bu durum ciddi hastalıklara neden olabilir. Kilo vermek için karbonhidrat alımını durdurmak yerine, basit karbonhidrat tüketiminden uzak durarak, kompleks karbonhidrat içeren besin maddelerini tüketmek yeterlidir.

  • Basit karbonhidratlar: Bal, beyaz şeker
  • Kompleks karbonhidratlar: Bulgur, ekmek, pirinç, erişte, makarna
  • Meyveler: C vitamini ve lif kaynağı

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sağlıklı Karbonhidrat

Sağlıklı Karbonhidrat

Haber Bülteni

Güncel

Kompleks Karbonhidratlar Nelerdir?

Kompleks Karbonhidratlar Nelerdir?

Güncel

Karbonhidrat Diyeti Listesi

Karbonhidrat Diyeti Listesi

Karbonhidrat Hangi Besinlerde Bulunur?

Karbonhidrat Hangi Besinlerde Bulunur?

Karbonhidrat Formülü

Karbonhidrat Formülü

Karbonhidrat Görevleri ve Özellikleri

Karbonhidrat Görevleri ve Özellikleri

Karbonhidrat Metabolizması Görevleri

Karbonhidrat Metabolizması Görevleri

Protein ve Karbonhidrat

Protein ve Karbonhidrat

Yumurtada Karbonhidrat Var Mıdır?

Yumurtada Karbonhidrat Var Mıdır?