Karbonhidrat Metabolizması Görevleri
11 Temmuz 2024

Karbonhidrat Metabolizması Görevleri

Karbonhidrat metabolizması, birçok farklı yol içerir ve bu yollar arasında güçlü bir ilişki vardır. Karbonhidrat metabolizmasında organizmanın hedefi enerji sağlamak, indirgeyici güç NADPH üretmek ve bazı önemli ara maddeler oluşturmaktır. Organizmaların yaşamlarını sürdürebilmesi, birbirleriyle bağlantılı ve sıkı bir şekilde kontrol edilen metabolik yollar sayesinde gerçekleşir.

Karbonhidrat Sindirimi

Besinler ağızda çiğneme ile mekanik olarak parçalanır. Disakkaritler, ağızda başlayan sindirimle ince bağırsaklardan salgılanan disakkaridaz enzimi ve pankreastan gelen amilaz enzimlerinin etkisiyle monosakkaritlere dönüştürülür. Disakkaridaz enzimleri olan laktaz, laktozu; sükraz, sakkaroza; maltaz ise maltozu monosakkaritlere parçalar. Tükürükte bulunan amilaz enziminin etkisi ile karbonhidratların sindirimi başlar ve polisakkaritler disakkaritlere dönüşür. Midede emilim olmaz, mide peristaltik hareketlerle parçalanmış olan besinleri ince bağırsaklara gönderir. Karbonhidratlar, ince bağırsaklardan sadece monosakkarit yapısında kan dolaşımına katılarak karaciğere gelir. Kana geçen glikozun bir kısmı kan dolaşımı ile dokulara iletilir. Glikoz dokularda, oksijen ve enzimlerin etkisiyle oksidasyona uğrar. Sonucunda enerji, su ve karbondioksit açığa çıkar.

Metabolizma ve Hormonların Rolü

Metabolizma denilince ilk akla gelen, bağırsakların ve sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasıdır. Lifli yiyecekler metabolizmayı daha hızlı çalıştırır. Metabolizma çalışmadığı zaman insan vücudunda yağlanma olur ve bu da kilo alımına yol açar. Sebze, meyve ve karbonhidratlı yiyecekler tüketmeliyiz. Karbonhidrat metabolizmasını etkileyen bazı hormonlar vardır. Bunlardan en önemlisi pankreastan salgılanan insülin hormonudur. Yine pankreastan salgılanan glukagon hormonu, insülinin tersi etkiler gösterir. Karaciğerdeki glikojenden glikoz yapımını artırarak kan şeker seviyesini yükseltir. Böbrek üstü bezlerinden salgılanan adrenalin de öfke, heyecan ve stres gibi durumlarda kas ve karaciğerdeki glikojenin glikoza çevrilmesini sağlayarak kan şeker seviyesini yükseltir.

Glikoz ve Sitrik Asit Döngüsü

Glikoz ve sitrik asit döngüsünün temel amacı enerji sağlamaktır. Organizma için gerekli enerji, yağ asitleri ve amino asitlerden sağlanmasına karşın, beyin gibi dokular enerji kaynağı olarak özellikle glikoz kullanır. Bu nedenle, kan glikoz düzeylerinin açlıkta da belirli bir düzeyde tutulması gerekir.

Karbonhidratlı Yiyecekler ve Tavsiyeler

Karbonhidratlı yiyecekler metabolizmayı daha hızlı çalıştırır. Bu yüzden karbonhidratlı yiyecekleri tüketmekte fayda vardır. Ancak hamurlu yiyecekler ve fazla tatlı yiyeceklerden aşırı tüketmemeliyiz. Fazla tatlı tüketimi çeşitli hastalıklara yol açabilir.

Besinlerde Karbonhidratlar

Karbonhidratlı besinler arasında başta nişasta olmak üzere glikojen, sükroz ve özellikle çocukluk döneminde laktoz yer alır. Mantarlarda bulunan trehaloz da bir diğer karbonhidrat kaynağıdır. Mantar, çok lezzetli bir gıdadır. Bitkilerde bulunan ve besindeki lifleri oluşturan selüloz ve hemiselüloz gibi bazı karbonhidratlar ise insanlarda sindirilemediklerinden besin değeri yok olur ve kaybolur.

Karbonhidratların Sindirimi

İnsanlar için temel karbonhidratlı besinler bitkisel kaynaklı nişastadan oluşur. Nişasta amiloz ve amilopektin karışımından oluşur. Nişastaların oranları değişmekle birlikte, nişasta molekülünün %20'si amiloz, %80'i ise amilopektindir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Çagan Melis

11 Temmuz 2024 Perşembe

Karbonhidrat metabolizmasında enerji sağlamak için hangi faktörler etkili olur? Özellikle NADPH üretimi ve önemli ara maddelerin oluşturulması sürecinde neler yaşanır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Karbonhidrat metabolizmasında enerji sağlamak için birçok faktör etkili olur. Özellikle glikoliz, sitrik asit döngüsü ve oksidatif fosforilasyon gibi temel biyokimyasal yollar bu süreçte önemli rol oynar. Glikoliz sürecinde glukoz molekülleri piruvatlara dönüştürülür ve bu süreçte ATP ve NADH gibi enerji yüksek moleküller üretilir. Piruvatlar daha sonra mitokondrilerde asetil-CoA'ya dönüştürülerek sitrik asit döngüsüne girer. Bu döngüde de daha fazla NADH ve FADH2 üretilir.

NADPH üretimi ise pentoz fosfat yolunda gerçekleşir. Bu yol, glikolizden farklı olarak, hem enerji yüksek moleküller olan NADPH'ı hem de riboz-5-fosfat gibi nükleotid sentezi için önemli ara maddeleri üretir. NADPH, yağ asidi sentezi ve glutatyon gibi antioksidanların yenilenmesi gibi anabolik yollar için gereklidir. Bu nedenle, karbonhidrat metabolizmasında enerji sağlamanın yanında, NADPH üretimi ve önemli ara maddelerin oluşturulması da hayati önem taşır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sağlıklı Karbonhidrat

Sağlıklı Karbonhidrat

Biyoloji Karbonhidratlar

Biyoloji Karbonhidratlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karbonhidrat Hangi Besinlerde Bulunur?

Karbonhidrat Hangi Besinlerde Bulunur?

Karbonhidrat Kilo Aldırır mı?

Karbonhidrat Kilo Aldırır mı?

Hardline Karbonhidrat Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hardline Karbonhidrat Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Karbonhidratların Yapısı

Karbonhidratların Yapısı

Karbonhidrat Kaynakları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karbonhidrat Kaynakları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Karbonhidrat Zararları Nelerdir?

Karbonhidrat Zararları Nelerdir?

Güncel

Karbonhidrat Formülü

Karbonhidrat Formülü

Güncel

Karbonhidrat Yağ Protein Sindirimi

Karbonhidrat Yağ Protein Sindirimi