Karbonhidrat Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Karbonhidrat Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Karbonhidrat Eksikliği

Karbonhidrat, karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan ve tüm canlı hücrelerinde bulunan organik moleküllerdir. Birinci derece enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Karbonhidratlar; yapısal olarak monosakkarit, disakkarit ve polisakkarit olarak sınıflandırılabilir.

Karbonhidratlar en fazla ekmek, makarna, fasulye, pirinç, patates, kepek, tahıl ve hububat içinde bulunur. Karbonhidratlar kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve kilo vermeye yardımcı olur. Yüksek karbonhidrat içeren besinler vücut için yakıt gibidir. Birçok fizyolojik işlevi düzenledikleri gibi, kas kasılmalarına da engel olurlar. Gün içerisinde enerjik, dinç ve hevesli olmamıza neden olurlar. Az miktarda karbonhidrat tüketimi, yani karbonhidrat eksikliği, merkezi sinir sistemi işlevinde bozukluklara yol açar. Kompleks karbonhidratlı gıdalar, sindirimi kolaylaştırıp, kan şekerini düzenleyen ve enerji seviyelerini koruyan, lif oranı yüksek olan besinlerdir.

Karbonhidrat Eksikliğinin Sebep Olduğu Durumlar

Karbonhidrat eksikliği ilk olarak B vitaminleri, bazı aminoasitler ve lif eksikliklerine yol açar. Bununla birlikte vücutta; yorgunluk, halsizlik, depresyon, unutkanlık, sinir sistemi bozukluğu, sindirim sistemi rahatsızlıkları, vücut tarafından proteinin kullanılamaması sonucu olarak yapım ve onarımda düşüş, yetersiz lif alımı nedeniyle uzun vadede kanser ve kalp hastalıkları meydana gelebilir. Karbonhidrat eksikliği durumunda vücut, ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılamak için proteinleri kullanmaya başlar. Bu nedenle yeterli düzeyde ve dengeli beslenmek, sağlıklı bir vücut için çok önemlidir. Ayrıca karbonhidratlar, vücudun su ve elektrolit dengesini sağlama ve bağırsakları çalıştırmada çok etkilidir.

Karbonhidrat Eksikliği Nasıl Önlenir?

Karbonhidratlar, insanların diyetinde her zaman önemli bir rol oynar. Enerji kaynağı olarak ilk sırada yer alırlar. Karbonhidratlar, açlık anında da ilk tüketilen besin maddeleridir. Bireyin metabolizma hızı, yaşı, cinsiyeti, aktivite düzeyi ve kilosuna göre değişir. Karbonhidrat eksikliği metabolizma hızına göre alınması gereken kalori belirlenir. Bu kalorinin ortalama olarak %50'si karbonhidratlardan, %30'u yağlardan ve %15'i proteinlerden sağlanmalıdır.

Tahıl ve ekmek çeşitleri, mısır gevreği, makarna, pirinç, arpa, yulaf, hurma, kayısı, muz, üzüm, incir, ananas, portakal, karpuz, armut ve kuru üzüm yüksek karbonhidrat içerir. Baklagillerden; kuru fasulye, nohut, börülce ve bakla yüksek kompleks karbonhidrat taşır. Bazı kök sebzelerden, patates, tatlı patates, mısır ve havuç da bu gruptadır. Toz şeker, mısır şurubu, şekerleme, meyve suyu, kek, beyaz undan yapılmış makarna ve mısır gevreği basit karbonhidratlı gıdalar sınıfına girer. Fazla miktarda kompleks karbonhidrat içeren gıdalar ise mısır, kepek, yulaf, arpa, karabuğday, makarna, mısır unu, kepekli pirinç, patates, öğütülmüş buğday, tam tahıllı gevrek, müsli, bezelye, fasulye ve mercimektir. Bu gıdalardan dengeli bir şekilde tüketildiği takdirde karbonhidrat eksikliği giderilmiş olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Karbonhidratların Görevleri Nelerdir?

Karbonhidratların Görevleri Nelerdir?

Güncel

Sağlıklı Karbonhidrat

Sağlıklı Karbonhidrat

Güncel

Karbonhidrat Diyeti Listesi

Karbonhidrat Diyeti Listesi