Biyoloji Karbonhidratlar
20 Temmuz 2024

Biyoloji Karbonhidratlar


Karbonhidratlar, bedenimizi ayakta tutan ve enerji sağlayan temel bileşenlerdir. Biyoloji biliminin önemli bir araştırma alanı olan karbonhidratlar, insan, hayvan ve bitkilerde bulunur ve genellikle CHO (karbon, hidrojen, oksijen) olarak kısaltılır. Bitkilerde selüloz ve nişasta karbonhidrat olarak görev yaparken, insan ve hayvanlarda glikoz adıyla bilinirler. Karbonhidratlar, oksijen, karbon ve hidrojenin belirli reaksiyonlara girmesiyle oluşur. Farklı özellikler gösterdiklerinden dolayı bilimsel olarak sınıflandırılmışlardır.

Karbonhidratların Sınıflandırılması

İnsan ve hayvanlarda bulunan karbonhidratlar; disakkaritler ve monosakkaritler olarak ikiye ayrılır. (Basit şekerler)

Monosakkaritler

Monosakkaritler, üzüm şekerinden elde edilen glikoz, diğer meyvelerden elde edilen fruktoz ve 6 karbonlu monosakkarit olarak adlandırılan galaktozdan oluşur.

Glikoz

Glikoz, vücudumuzun damarlarında kan içinde serbest halde dolaşır ve 100 ml kan içinde yaklaşık 70 ile 90 mg bulunur. İnsan beyninin sağlıklı çalışabilmesi için en önemli bileşiktir. Ayrıca, kan içindeki alyuvarlar enerji elde edebilmek için glikoz kullanır. Yapılan araştırmalarda özellikle siyah üzümde oldukça fazla olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra üzümden üretilen yiyecekler ve bal içinde de bol miktarda bulunur. Hastanelerde kan şekerinin ölçümü için yapılan şeker yüklemelerinde glikoz kullanılır. Eczanelerde standart paketlerde saf olarak tüketiciye ulaştırılır.

Fruktoz

Fruktoz, meyve olarak adlandırılan bitkilerin çoğunda bulunur. Yaşamsal açıdan önemli bir enerji kaynağıdır. Enerjisinin düştüğünü hisseden kişiler bir adet meyve yediklerinde kendilerini daha iyi hissetmeleri bu nedenledir. Başta üzüm ve üzüm pekmezi olmak üzere dut, incir gibi meyveler ile yüzde 50 oranında balda bulunur.

Galaktoz

Galaktoz, daha çok süt ve süt ürünlerinde bulunur ve insan vücudu tarafından sentezlenir. Bazı bitkilerde ise sakız şeklinde elde edilebilen protein özellikli bir şekerdir.

Disakkaritler

Sakkaroz

Sakkaroz, içtiğimiz çay içine attığımız şeker olarak bilinir. Birçok meyvenin içinde dağınık olarak bulunur. Yapılan araştırmalara göre sakkarozun en yoğun olarak bulunduğu bitkiler şeker pancarı ve şeker kamışıdır. Ekonomik açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir.

Laktoz

Laktoz, içtiğimiz sütün ağzımızda bıraktığı tat olarak bilinir. İnsan ve hayvan sütünde bol miktarda bulunur, enerji ve yaşam kaynağıdır. Hücre üretiminde kullanılan enerjinin büyük bir kısmı laktozdan elde edilir. Aynı zamanda, laktoz kaslarda laktik asit etkisini azaltarak ağrı ve sızlanmaları en aza indirir. Yapı itibariyle organiktir.

Polisakkaritler

  • Nişasta: Farklı glikoz gruplarının birleşmesinden meydana gelir ve bitkinin yaşaması için enerji kaynağıdır.
  • Glikojen: Bitki, insan ve hayvanda enerjinin şeker olarak biriktirilmesi anlamına gelir.
  • Selüloz: Bitkilerin insan vücudu tarafından sindirilmeyip atılan kısmıdır. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için selüloz özellikli bitkilerin tüketilmesi tavsiye edilir.

Karbonhidratların İşlevleri

Karbonhidratlar, hücre zarlarında yağ ve proteinlerle bileşikler oluşturur ve bu durum enerjinin kullanılmasına olanak sağlar. Yapışkan özellikli oldukları için kolesterolü yüksek kişilerin aşırı şeker tüketmemesi gerekir. Bitkilerin hücre duvarını oluşturan esas maddedir. Canlılar enerjilerini karbonhidratlardan alır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Harun Boran

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Glikozun insan beyninin sağlıklı çalışabilmesi için en önemli bileşik olduğunu ve kan içindeki alyuvarların enerji elde edebilmek için glikoz kullandığını duyduğumda çok şaşırdım. Bu durumda, kan şekerimizi dengede tutmak beyin sağlığı için ne kadar kritik olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Harun Boran bey, glikozun beyin ve alyuvarlar için ne kadar önemli olduğunu öğrendiğinizde şaşırmanız oldukça anlaşılır. Evet, glikoz beyin hücrelerinin ana enerji kaynağıdır ve beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için sürekli bir glikoz akışına ihtiyaç duyar. Kan şekeri seviyelerinin dengede tutulması, sadece beyin sağlığı için değil, genel vücut fonksiyonları için de kritik öneme sahiptir. Ani kan şekeri düşüşleri veya yükselmeleri, bilişsel fonksiyonları olumsuz etkileyebilir, konsantrasyon zorluğu, yorgunluk ve hatta bayılma gibi durumlara yol açabilir. Dengeli bir diyet ve düzenli aralıklarla beslenmek, kan şekerinizi stabil tutmanıza yardımcı olabilir. Bu nedenle, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli kontrollerle beyin sağlığınızı korumanız önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Karbonhidratlar Listesi

Karbonhidratlar Listesi

Sağlıklı Karbonhidrat

Sağlıklı Karbonhidrat

1 Gr Karbonhidrat Kaç Kalori?

1 Gr Karbonhidrat Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Karbonhidrat İçeren Yiyecekler Nelerdir?

Karbonhidrat İçeren Yiyecekler Nelerdir?

Güncel

Karbonhidratların Kimyasal Sindirimi

Karbonhidratların Kimyasal Sindirimi