Kompleks Karbonhidratlar Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
27 Haziran 2024

Kompleks Karbonhidratlar Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kompleks Karbonhidratlar

Kompleks karbonhidratlar, canlıların yapısına katılan ve enerji sağlayan karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik bileşiklerdir. Karbonhidratlar, enerji verici olarak ilk tercih edilen besin maddeleridir ve canlılar için ana besin kaynakları arasında yer alırlar. Bu bileşikler yeşil bitkilerde fotosentez sonucu oluşur. Otçul hayvanlar karbonhidrat ihtiyaçlarını bitkilerden karşılarken, etçil hayvanlar ise otçullardan elde ederler. Vücutta 1 gram karbonhidratın yanması sonucu 4 kalori enerji açığa çıkar.

Karbonhidratların Görevleri

  • Karbonhidratlar, canlılar için enerji sağlayan temel besin maddeleridir.
  • Proteinlerin vücutta yapım ve onarımda kullanılmasını sağlarlar.
  • Yağların sindiriminde görev alırlar.
  • Karbonhidrat alınmadığında vücut enerji sağlamak için yağları kullanır.
  • Karbonhidratlar sinir doku için gereklidir ve beynin ana enerji kaynağıdır.
  • Bazı karbonhidratlar, sindirim için önemli olan ve bağırsaklarda yer alan sağlıklı bakterilerin oluşumunda görev alır.
  • Karbonhidrat eksikliğinde sindirim sisteminde problemler görülebilir.
  • Karbonhidratların çoğu iyi bir lif kaynağıdır.
  • Lifler vücudu kalp hastalıklarından, kanserden, şeker hastalığından ve sindirim rahatsızlıklarından korur.

Karbonhidrat Eksikliği Nelere Neden Olur?

Karbonhidrat eksikliği, ilk olarak B vitamini, amino asit ve lif eksikliklerine yol açabilir. Bunun yanı sıra halsizlik, yorgunluk hissi, depresyon, unutkanlık, sinir sisteminde işlev bozuklukları ve sindirim sistemi rahatsızlıkları görülebilir. Proteinlerin vücutta yapım ve onarımda kullanılmaması nedeniyle, bu süreçlerde azalma meydana gelir. Ayrıca, yetersiz lif alımı uzun vadede kanser ve kalp rahatsızlıklarına yol açabilir.

Karbonhidrat Çeşitleri

Glikoz

En basit şeker olarak tanımlanan glikoz, bitkide fotosentez sonucunda meydana gelir. Glikozun fazlası bitkilerde nişasta, hayvanlarda ise glikojen olarak depolanır.

Nişasta

Nişasta, sadece bitkilerde depo besin maddesi olarak kullanılır. Birçok glikoz molekülünün bir araya gelerek oluşturduğu bu yapı, arpa, buğday, patates gibi besin maddelerinde bulunur. Suda çözünmezler ve hücre zarındaki deliklerden geçemeyecek kadar büyük parçalardır. Hayvanlar, nişastayı sindirim sürecinde glikoza dönüştürerek kullanabilirler.

Selüloz

Bitki, mantar veya bakteri hücrelerinde hücre zarının dışında bulunan hücre çeperi selülozdan oluşur. Selüloz hayvan hücrelerinde bulunmaz ve hayvanlar tarafından sindirilemez. Ancak, geviş getiren hayvanların bağırsaklarında bulunan bakteriler selülozu sindirebilir.

Glikojen

Hayvan ve mantar hücrelerinde glikozun fazlası glikojen olarak depolanır. Bitkilerde glikojen bulunmaz. Hayvanlarda fazla glikoz kas veya karaciğerde glikojen olarak depolanır. Kandaki glikoz seviyesi düştüğünde, glikojen glikoza dönüşerek kana karışır.

Kompleks Karbonhidratların Faydaları

  • Patates, havuç, mısır, kepekli pirinç, kıyılmış buğday gibi besinler kompleks karbonhidratlar içerir.
  • Tahıllı gevrek, bezelye, müsli, fasulye ve mercimek gibi gıdalar da bu gruba dahildir.
  • Toz şeker, şekerleme, kek, mısır şurubu, meyve suyu, ekmek ve beyaz undan yapılmış makarna gibi işlenmiş gıdalar da karbonhidrat içerir.

Kompleks karbonhidratlar, vücudumuzun daha sağlıklı ve zinde olmasında önemli rol oynar. Bu besinler, vücudumuz için gerekli olan vitamin, lif ve mineralleri sağlarlar. Genellikle sporcular ve diyetteki bireyler, kompleks karbonhidratları ölçülü miktarda kullanarak vücutlarını daha iyi bir hale getirirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni