Besinlerin Karbonhidrat Değerleri Nedir?
27 Haziran 2024

Besinlerin Karbonhidrat Değerleri Nedir?

Besinlerin Karbonhidrat Değerleri

Karbonhidratlar, vücudun gereksinim duyduğu enerjiyi sağlar. Sindirim sistemi, gıdalar yoluyla alınan karbonhidratları glikoza dönüştürür. Bu şeker, organların çalışması, yeni hücre ve doku oluşumu için kullanılır. Fazla şeker ise daha sonra ihtiyaç duyulduğunda kullanılmak üzere karaciğerde depolanır. Karbonhidratlar, basit ve kompleks karbonhidrat olarak ikiye ayrılır. Basit karbonhidratlar meyveler, sebzeler, süt ve süt ürünlerinde bulunur. Rafine edilmiş ve işlenmiş hazır gıda ürünlerinde de basit karbonhidrat yer almaktadır. Tam tahıl ekmekleri, kahvaltılık gevrekler, nişasta içeren sebzeler ve baklagiller ise kompleks karbonhidrat içerir. Kompleks karbonhidratlı yiyecekler aynı zamanda besin lifi bakımından zengindir.

Beslenme uzmanlarının önerisi, yemeklerinize ekstra şeker eklemeden ve sonradan şeker ilave edilmiş, işlenmiş hazır gıdaları mümkün olduğunca az tüketmek, genel sağlığın korunması ve düzgün çalışan bir sindirim sistemi için daha fazla kompleks karbonhidrat bakımından zengin gıdaların tüketilmesidir. Basit karbonhidrat kaynağı içinse rafine şeker yerine meyve ve sebze tüketebilirsiniz.

Karbonhidrat içeren besinlerle ilgili, özellikle diyet uygulayanlar arasında karbonhidratın kilo aldırdığı şeklinde bir önyargı bulunmaktadır. Karbonhidrat, vücut için gereklidir ve yeterli miktarda alınması dengeli beslenme, organların ve kasların fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereken enerjinin sağlanması bakımından önemlidir. Ancak iyi ve kötü karbonhidratları birbirinden ayırmak gerekir. Kötü karbonhidrat kaynakları beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, tatlılar ve diğer işlenmiş gıdalardır. Bu gıdaların besin değerleri düşüktür, çoğu nadir lif içerirler ve kan şekerinde dalgalanmalara yol açarlar. Ambalajlı gıda ürünü alırken içinde eklenmiş şeker olup olmadığını ambalaj üzerindeki "içindekiler" kısmını okuyarak öğrenebilirsiniz.

Sağlıklı Bir Beslenme İçin Hangi Kaynaklardan Ne Kadar Karbonhidrat Almak Gerekir?

Eğer özel bir sağlık koşulunuz yoksa, günlük alınan kalorilerin %45 ila %65'inin karbonhidratlardan, tercihen kompleks karbonhidratlardan gelmesi önerilir. Bunu sağlamak için; taze sebze ve meyve, tam tahıllı ekmek, esmer pirinç, fasulye, mercimek, bezelye gibi gıdaları tüketebilirsiniz. Aşağıda basit ve kompleks karbonhidrat içeren bazı gıdaların listesini inceleyebilirsiniz, ancak bu liste karbonhidrat içeren besinlerin tam listesi değildir. Yaşınıza ve sağlık koşullarınıza uygun, karbonhidrat bakımından zengin bir beslenme programı için bir uzmana danışabilirsiniz.

Meyveler: Muz, elma, üzüm, ananas, elma püresi, yaban mersini, çilek, portakal, kavun, armut, şeftali, kuru üzüm, kurutulmuş meyveler.

Sebzeler: Beyaz patates, tatlı patates, mısır, bezelye, kabak.

Bakliyat: Mercimek, barbunya, fasulye, kara fasulye, kuru fasulye, lima fasulyesi.

Süt Ürünleri: Süt, yağsız süt, yoğurt, yağsız yoğurt.

Tahıllar: Esmer pirinç, arpa, bulgur, darı, çavdar, yulaf ezmesi, kahvaltılık gevrekler, patlamış mısır, tam buğday unu.

Fazla karbonhidratın benzer çoğu protein ya da yağ türünden anında yan etkileri olabilir. Gereğinden fazla karbonhidrat tüketirseniz aldığınız kalori de buna paralel olarak artar ve kilo alabilirsiniz. Eğer gereğinden az karbonhidrat tüketirseniz bu kalori eksikliğine (yani beslenme yetersizliğine) sebep olabilir. Ancak dengeli bir beslenme programı uyguluyorsanız her iki durum için de endişe etmenize gerek yok. Diyet listeleri üzerinde yapılan araştırmalar, az karbonhidratlı, az proteinli ya da Akdeniz stili diyetlerin uzun dönemde birbirinden farklı olmadığını ve bu diyetlerin hiçbirinin diğerinden daha hızlı ya da sağlıklı kilo verdirmediğini ortaya koymaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sağlıklı Karbonhidrat

Sağlıklı Karbonhidrat

Popüler İçerikler

Protein ve Karbonhidrat

Protein ve Karbonhidrat

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karbonhidratlar Listesi

Karbonhidratlar Listesi

Gainer Karbonhidrat Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gainer Karbonhidrat Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karbonhidrat Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Karbonhidrat Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Karbonhidratların Görevleri Nelerdir?

Karbonhidratların Görevleri Nelerdir?

Karbonhidrat Formülü

Karbonhidrat Formülü